söndag 26 april 2009

EN DAG BLAND ALLA ANDRA DAGAR

jag sitter hemma hos en enkel man från norrland, fast i shanghai. johan englund, mannen myten konceptet, är vänlig nog att bistå med husrum under min och mikes vistelse i "asiens hora", som shanghai en gång i tiden kallades.
men för att vara en hora, eller sell-out då, så är det en fantastisk stad. enorma byggnader, vackra parker, helvetiskt mkt folk och värmande sol. och beijing var ju inte kattskit det heller. himmelska fridens torg, den förbjudna staden, operahuset och fågelboet. och den där muren. bildbevis kommer så småningom. eller aldrig. internetandet är av sekundär prioritering i dagar som dessa när man inser att man befinner sig i världsmetropoler där man egentligen inte kan göra mycket annat än att gå med både ögon och mun på vid gavel. det är sjukt underlättande att johan pratar kinesiska, vi pekar och han säger och vi känner oss efterblivna och han reder ut missförstånd.
intensivt söker vi nu efter billiga flygbiljetter till cebu, filippinerna. det går sådär. internetet är inte världens snabbaste heller, förmodligen beror det på att det är hemskt mkt för den kinesiska staten att censurera innan vi får nyttja informationen. varken youtube eller porr går att komma åt. jävla kommunister.
hursomhelst.

nu står här plötsligt fyra okända kineser i johans sovrum. de ler och nickar och går runt och tittar på taklisterna.
oklart varför men det finns säkert en rimlig förklaring även till detta.
ni hao är det enda jag har att säga till mitt försvar.

* * *

jag har upptäckt en ny sida hos mig själv.
skyskrape-fetisch.
nyss åt vi pizza och drack öl på en tillräckligt hög våning för att kunna se hela the bund-stråket by night.
som ser ut ungefär såhär, fast hundra gånger coolare: http://www.chinaodysseytours.com/tours/pictures/10-days-Huangshan-and-Chinese-Garden-Tour-4/daybyday/the-bund-shanghai3.jpg

efter en biltjuvsfärd genom shanghais gator, broar och miljoner korsningar, sitter vi nu hemma hos johan igen. johan och micke och pluggar.
jag är lycklig över att inte ha något att plugga och ska istället läsa ut min bok och leta vidare efter flygbiljetter.
sammanfattning: jag mår oförskämt bra. kina so far är helt otroligt. micke mår bra. kineserna är många.

puss och kram.